Transfer tehnologija

Budući da Zastupstvo Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo ima isključivo savjetodavnu funkciju, za konačnu realizaciju inovativnih ideja potrebno je osigurati znatno veću podršku na promidžbi ideja za čiji će rad biti zadužen  transfer tehnologije i ideja. Tu je i posredovanje oko komercijalizacije inovacija prodaja licenci ili drugi vidovi pomoći da inovator sa svojom inovacijom postane  poduzetnik.

U okviru neke transakcije koja se odnosi na transfer tehnologija može se zamisliti nekoliko vrsta usluga i tehničke pomoći. Može se pribjeći različitim stručnjacima (inženjerima, specijalistima ili savjetodavcima) za utvrđivanje programa obrazovanja ili za dobavljanje usluga proučavanja i inženjeringa, tehničkih usluga komercijalizacije i komercijalnih usluga, usluga upravljanja kao i za planiranje, istraživanje i razvoj. Ove su razne vrste usluge i pomoći ukratko opisane u ovom objašnjenju.

Kroz transfer tehnologija omogućava se inovatorima i poduzetnicima da svoje ideje plasiraju na inozemno tržište svoju ideju kao proizvod nakon njegove zaštite ukoliko se ne vidi interes da njegov proizvod se ne može realizirati u vlastitoj sredini. Tako će transfer tehnologija omogućiti traženje najbolje kupca za njihove licence odnosno nove ideje.

Pronalaženjem ulagača (partnera, povoljnih kredita) od strane PTIC-a omogućiti će se inovatorima da svoje ideje realiziraju u vlastitim sredinama.

Transfer tehnologija omogućuje da nove tehnologije i ideje se realiziraju u okviru zone i inkubatora, a ideje koje su nastale u drugim područjima ako u takvim sredinama nema uvjeta omogućiti im ostvarenje ideje u sredinama koje imaju mogućnost realizacije, a mogu biti ideje iz inozemstva.

Namjera ovog projekta je da svojim radom potaknu širi krug inovatora na poduzetničko razmišljanje te da što veći broj inovacija postanu proizvod koji donosi dobit na hrvatskom i svjetskom tržištu.

 

 

 

 

top